Tele2ARENA

Vad är det för skillnad på en konsert och en fotbollsmatch?
Ingen – om du frågar en akustiker. Ljudet på arenan ska fungera för alla typer av evenemang.

När Tele2ARENA skulle byggas fick ACAD uppdraget att skapa den perfekta akustiken. Kraven var höga. Arenan skulle rymma 35 000 besökare. Fansens hejarramsor skulle kunna fylla arenan, bölja fram och tillbaka, peppa lagen men utan att störa spelarna. Musik skulle kunna avnjutas till fullo, med spröda klanger och djupa basar som fyllde hela rummet – och detta oavsett om scenen stod på kortsidan, långsidan eller i mitten. Dessutom fick bostäderna längs Nynäsvägen inte påverkas av för mycket buller under popkonserter. Svårt? Ja, men inte omöjligt.

För akustik handlar om kunskap och detaljer. Till exempel har trappstegen fått en 8° fasning för att undvika reflexer till spelplan, taken har riktats så att ljudet går över spelarna på plan till andra sidan eller runt hela arenarummet, all inredning har vinklats så att ljudet når fram, men reflekteras inte vidare, och fasadens utformning och isolering gör att störningsnivåerna utanför arenan ligger under 35dBA.

Även om god akustik handlar om tekniskt kunnande och genomtänkta lösningar är den viktigaste framgångsfaktorn i projektet – att lyssna. Inte bara på ljudet, utan på varandra. För utan ett öppet och förtroendefullt samarbete mellan arkitekter, byggare och akustiker hade målet, att skapa en akustiskt perfekt area, aldrig uppnåtts.

2014 utsågs Tele2ARENA till en av de tre bästa arenorna i världen.

Läs mer

Tele2ARENA

Vad är det för skillnad på en konsert