IFU Arena

Bakgrund
Uppsala Innebandyallians och Upsala IF friidrott samarbetar kring byggandet av en ny innebandy- och friidrottsarena på Gränby sportfält i anslutning till Relitahallen. Uppsala Innebandyallians är en sammanslutning av 17 innebandyföreningar. Friidrottsarenan blir en modern träningsanläggning för alla grenar till exempel rakbana för kortdistanslöpning, häck och en löparbana runt arenan.
Genomförande
ACAD har ansvarat för akustiken under projekteringen. Frågeställningarna har rört installationsljud, ljudisolering mellan utrymmen, trafikbuller och rumsakustiska åtgärder i de olika idrottshallarna. Några specifika utmaningar i projektet var bland annat ljudisolering mellan de olika innebandyplanerna med öppna balkonger mellan planerna och att uppnå en god akustik i de stora rummen med bärande perforerad takplåt.
Resultat
IFU Arena stod klart i augusti 2016 och har en inomhusyta på totalt 28 000 kvm. Arenan innehåller en huvudarena för innebandy, ytterligare fyra fullstora innebandyplaner samt en friidrottsarena. Akustiskt fungerar hallarna väldigt bra där spel mellan planerna inte stör intilliggande matcher. Stämningen i huvudhallen påverkas av rummets akustik vilket ger ett bra tryck på läktarna medan ljudet i friidrottshallen är lägre och samtidigt ger en närvaro i momenten för publiken.

Datum: 2014

KUND:

Referensnummer: 14186

Kontaktperson:

Fler projekt  Inom byggnader